Założenie firmy - prośba o pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

Zamieszczone przez dontak
    Jeżeli wrzucisz auto jako środek trwały do firmy możesz również odliczać amortyzację auta od podatku przez ileś lat. Nie pamiętam dokładnie ile. Musisz jednak pamiętać że jak będziesz sprzedawać samochód będziesz musiał zapłacić VAT. Policz sobie czy to Ci się będzie opłacać.
    Nie prawda , przy sprzedaży zapłacisz tylko podatek dochodowy. Podatek Vat sprzedając auto zapłacisz tylko i wyłącznie wtedy jeśli kupisz auto NA FIRMĘ i zostanie ci na to auto wystawiona faktura VAT którą wliczysz w koszty.

[ Dodano: Sro 08 Sie, 12 13:26 ]
    Zamieszczone przez irekk
    Rozumiem że chodzi Ci o amortyzacje nowo zakupionego auta?
    Jeśli otwierasz działalność i wnosisz używane auto jako środek trwały również możesz amortyzację wrzucić w koszta.

[ Dodano: Sro 08 Sie, 12 13:37 ]
    Można również używać prywatnego samochodu do celów służbowych bez wprowadzania go jako środek trwały (nie wrzucasz amortyzacji w koszty ale również przy sprzedaży nie płacisz 19% podatku dochodowego) robi się to przez prowadzenie tzw kilometrówki (prowadzisz ewidencję przebiegu pojazdu i za każdy przejechany kilometr uzyskujesz koszt w wysokości 0,8358 zł) oczywiście musi to być podparte fakturami za Pb lub ON.

Co nie zmienia faktu że kolega kazik4x4, ma 100% racji znajdź księgowego który za Ciebie większość załatwi.
    miesięcznie płace za usługi księgowe 110,00 zł netto i mam wszystko w ... Księgowy załatwia za mnie dosłownie wszystko i na wszystkie pytania odpowiada.

Pierwszy lepszy przykład z brzegu jako zwykły "Kowalski z ulicy" aby załatwic zaświadczenie o nie zaleganiu z US i ZUS zajmie ci to kupę czasu a jeszcze po drodze kilka razy cie ....j strzeli, a tak jeden telefon do księgowego i "mówisz i masz"

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Enriquez
      No i trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy dochód rozliczać ryczałtem czy liniowo.
      Obie metody mają swoje zalety i wady. Niektóre działalności nie mogą być w ryczałcie.
      np Jako Vatowiec to wybrać liniowo (19%) lub zasady ogólne (progi 18% 30% 40%)
      Zależy to od dochodów.
      Zasady ogólne rozliczać można z małżonką i jeśli na Was dwoje dochody nie przekroczą ok 170 tys. zł. (powyżej wchodzi się w próg 30% z nadwyżki)
      Powyżej iść w liniowy, ale już rozliczanie się z podatku osobno.
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• okioki
        Rider
        • 2011
        • 360

A tak z ciekawości to ile bieże księgowa ??? bo jak mówiłem robi mi to żona i chcę wiedzieć ile oszczędzam z tym że faktur mam dość dużo 50 do 80 miesięcznie

Komentarz

• irekk
          L&K
          • 2011
          • 1093
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• słoń
            Elegance
            • 2010
            • 777

ja też płace 200 netto i uważam ,że nie jest to wygórowana cena za święty spokój

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez hubert78
              Nie prawda , przy sprzedaży zapłacisz tylko podatek dochodowy. Podatek Vat sprzedając auto zapłacisz tylko i wyłącznie wtedy jeśli kupisz auto NA FIRMĘ i zostanie ci na to auto wystawiona faktura VAT którą wliczysz w koszty.
              a to ciekawostka - skąd masz takie informacje? (jest to tylko półprawda)

Panowie powiem wam ze konkurencja na rynku jest taka ze jak mówisz na wejsciu 200 netto to nosem kręcą ze zajebiscie drogo bo w Pączy brata antka psa kolega robi za 100 bez faktury

okioki, za taką firmę (zalezy jeszcze co robisz , czy masz transakcje zagraniczne, ilu masz pracowników itp itd) ok 350 netto

Komentarz

• dontak
                Rider
                • 2008
                • 586
                • Octavia III combi (5E5)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

hubert78, masz rację chodziło o podatek dochodowy. Co i tak nie zmienia faktu że przy sprzedaży zapłacić trzeba.
                Można również używać prywatnego samochodu do celów służbowych bez wprowadzania go jako środek trwały (nie wrzucasz amortyzacji w koszty ale również przy sprzedaży nie płacisz 19% podatku dochodowego) robi się to przez prowadzenie tzw kilometrówki (prowadzisz ewidencję przebiegu pojazdu i za każdy przejechany kilometr uzyskujesz koszt w wysokości 0,8358 zł) oczywiście musi to być podparte fakturami za Pb lub ON.
                Nie jestem pewien ale w takim przypadku jest chyba jakiś limit kilometrów.
                OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Zamieszczone przez dontak
                  Nie jestem pewien ale w takim przypadku jest chyba jakiś limit kilometrów.
                  chodzi o to że jak w danym miesiącu przejedziesz 500 km i przeliczysz x0,8358 to wychodzi 417,90 zł i to limit kwotowy, czyli tyle możesz odliczyć i jeśli w danym miesiącu będziesz miał np. awarię i naprawa wyniesie 900,00 zł to nie odliczysz całej kwoty. nie wydaje mi się żeby był limit kilometrów ale podpytam księgowego.

[ Dodano: Czw 09 Sie, 12 14:03 ]
                  a to ciekawostka - skąd masz takie informacje? (jest to tylko półprawda)
                  Jeśli coś pominąłem to uzupełnij będę wdzięczny za informację

Komentarz

• pascal
                    Rider
                    • 2009
                    • 510
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

co do zasady nie zapłacisz vatu jesli nie miałes mozliwości odliczenia go przy zakupie (bez względu na to czy kupiłes na umowę czy fakturę - i jesli uzywałes dany samochód co najmniej 6 m-cy)

generalnie temat auta w firmie jest dosc złozony i zbyt wiele trzeba by tu pisac

Komentarz

• klekocix
                      Rider
                      • 2010
                      • 479
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Wrócę jeszcze na chwilę do tematu:

wiecie może jak wygląda wynajem pomieszczenia na firmę? Wiem, że część biurową można mieć w domu. Jednak pytanie - czy ten własny dom/mieszkanie musi być moją własnością lub też musi być wynajmowany?

Czy np. mogę mieć dokument pozwolenia od właściciela bezpłatnego użytkowania lokalu w celach firmowych?

Pytam bo po 1. taką sytuację mam w mieszkaniu, po 2 bo szukam magazynu na działalność.

W temacie nr. 2 dałem ogłoszenie na gumtree, że szukam garażu/magazynu i dostałem ok. 10 odpowiedzi, dałem za 2 dni ogłoszenie że szukam garażu/magazynu tyle że z umową wynajmu pomieszczenia i dostałem 1 ogłoszenie, 2 razy droższe niż to, czego poszukiwałem...
                      Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• pascal
                        Rider
                        • 2009
                        • 510
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

w skrócie : jesli będziesz miał uzyczenie lokalu bezpłatne od osoby obcej (nie najblizszej rodziny ) to przy kontroli US rozpozna Ci przychód do opodatkowania z tego tytułu.

Komentarz

• klekocix
                          Rider
                          • 2010
                          • 479
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez pascal
                          w skrócie : jesli będziesz miał uzyczenie lokalu bezpłatne od osoby obcej (nie najblizszej rodziny ) to przy kontroli US rozpozna Ci przychód do opodatkowania z tego tytułu.
                          Ale dokładnie z czego mi rozpozna przychód? Ile zarobiłem i ile z tego było zasługą posiadania wypożyczonego za darmo lokalu?

Mieszkanie mam "użyczone" od teścia, natomiast mam możliwość załatwienia sobie magazynu od siostry teścia...

Pamiętam kiedyś jak znajomy miał firmę to też użyczał ktoś mu własnego samochodu do celów służbowych i nie było z tym problemów.

Komentarz

• pascal
                            Rider
                            • 2009
                            • 510
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

siostra tescia jest dla Ciebie obcą osobą. W mysl przepisow ustawy o podatku dochodowym jesli uzyczy Ci lokal za darmo = ty masz korzysc bo nie musiałes wydac na ta transakcje na wolnym rynku. Wartość takiej transakcji jest swiadczeniem w naturze i ma wymierną korzyść pieniężną którą w ten sposób zyskujesz-->musisz sie tym podzielić z państwem :twisted:

Komentarz

• klekocix
                              Rider
                              • 2010
                              • 479
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez pascal
                              siostra tescia jest dla Ciebie obcą osobą. W mysl przepisow ustawy o podatku dochodowym jesli uzyczy Ci lokal za darmo = ty masz korzysc bo nie musiałes wydac na ta transakcje na wolnym rynku. Wartość takiej transakcji jest swiadczeniem w naturze i ma wymierną korzyść pieniężną którą w ten sposób zyskujesz-->musisz sie tym podzielić z państwem :twisted:
                              To rozumiem, tylko pytanie jaki będzie mój koszt w stosunku do państwa, ponieważ być może mi się to nadal opłaca... Wezmą jakąś średnią z lokali o podobnej powierzchni wynajmowanej w okolicy i na podstawie tego będę opłacał podatek?

Komentarz

Pracuję...